maanantai 17. marraskuuta 2014

Toyota Hiacen kardaanin tukilaakeri

Meidän isän Hiace tuli kardaanin tukilaakerin vaihtoon. Kyseessä on siis takavetoinen ja automaattivaihteinen yksilö.


Eli, ensin otimme laakerin korissa pitävät pultit. Sitten huomattiin, ettei se tule sieltä ihan niin helposti, joten irroitettiin kardaania yhdessä pitävät pultit ja saatiin puolet siitä pois.



Että laakeri saataisin irti, piti avata kardaanin päässä oleva mutteri. Laakeri oli kuitenkin niin tiukassa kiinni, että tarvittiin ulosvedin sen pois saamiseksi.



Sitten vain uusi vanhan tilalle ja kiinni. (uusi vasemmalla)


Uusi tukilaakeri pulttia vaille paikoillaan. Saatiin kuitenkin tapella sen kanssa vähän, kun tankki painoi toista pulttia niin ettei prikka meinannut mennä paikalleen.

tiistai 11. marraskuuta 2014

Renault Scenic moottorin häiriövalo palaa

Meidän Renuun tuli ensimmäisen kerran puolitoista kuukautta sitten viestinäytölle "Check Emissions" (tarkista päästöt) ja häiriövalo syttyi. Se ei aluksi vaikuttanut ajoon mitenkään. Sen jälkeen se alkoi herjata "Check Injection" -viestiä (tarkista polttoaineensyöttö), jonka jälkeen auto meni suojamoodiin, eivätkä kierrokset nousseet 2500 korkeammalle. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että kun halusi kiihdyttää neljänkympin vauhdista kolmosvaihteella ja painoi kaasun pohjaan, ei aluksi tapahdu mitään, vaan kiihdytykseen menee paljon normaalia kauemmin aikaa. Myöskään nopeus ei nouse 80 korkeammalle suoralla.


Juuri sopivasti, kun oltiin lähdössä lukemaan vikakoodeja, molemmat viestit häipyivät ja moottorinhäiriövalokin sammui. Vikakoodit silti luettiin.


Vikakoodi viittaa kaasuläpän jumittumiseen.  Päätettiinkin sitten että otetaan auto koululle puhdistusta varten, jos vika tulee uudestaan. Ja niinhän se tulikin, kun oltiin menossa motaria mökille, vika iski 30 kilometria kotoa.


Koululla siis otettiin kaasuläppä irti ja vaikkei se ollut kovin likainen, puhdistettiin se. Tarkistimme myös sen toiminnan, eli syötettiin jännitettä oikeisiin liittimen napoihin, jolloin läppä liikkui ja mitattiin resistanssit systeemeistä.
Kaasuläppähän toimii moottorinohjauslaitteen säädellessä jännitteen kulkua läpän moottorille. Se pätkii jännitettä pienemmillä kierroksilla ja kun kaasun painaa pohjaan, se avaa läpän kokonaan.
Mittasimme myös autossa olevan liittimen olevan kunnossa ja, että jännite tuli kaikkiin sakaroihin.

Ehkä tämän herkistelyn seurauksena, vika lähti pois, vaikkei mikään varsinaisesti ollut rikki.

DSG automaattivaihteisto

Tapsa antoi meille Ennin kanssa tehtäväksi purkaa VAG-vaihteiston, joka oli DSG-automaattivaihteisto. Se ei siis ollut ihan normaali automaatti, vaan sisältä ennemminkin manuaalivaihteisto. Avasimme sen opetuskäyttöön.


Liikkeelle lähdettiin ottamalla multitronikin ohjauskoneisto irti.



Sitten kaksoiskytkin, jota piti paikallaan kaksi sokkaa.



Kun kytkin oli irti avattiin kaikki vaihteiston kuoria yhdessä pitävät pultit. Näitähän ei ole tarkoitettu avattavaksi, joten kuorien saaminen irti toisistaan olikin hankalampi juttu.



Kuorien väliin jäi muutaman sentin rako ja vaikka sitä kuinka hakattiin ja väännettiin ei se liikkunut siitä edemmäs. Miska liittyi seuraamme tässä vaiheessa.



Lopulta huomattiin muutama sokka, jotka estivät sisääntuloakselin irtiamisen. Kun ne saatiin pois, lopultakin toinen kuorista lähti, tietysti se, johon oltiin luultu akselien jäävän.






Mua kiinnostais vaihteistot tosi paljon ja siksi tälläisten toimintaan on tosi kiva tutustua.