torstai 23. tammikuuta 2014

Peräkärrytesteri

Meillähän kuuluisi olla tämä jakso (8.1.-21.3.) työssäoppia. Mä nyt kumminkin satun olemaan tämmönen erityistapaus ja oltuani koko joululoman kipeänä, tuli saikkua vielä ensimmäinen kouluviikko. Pitkän sairastelun takia, lääkäri määräsi kiellon ruumiilliseen työhön ja sen takia olen tammikuun loppuun asti koululla "työssäopissa". Saan lähinnä sähkötöitä tehdä ja se on tämänkin postauksen aihe.

Sain ensimmäisenä työnä tehdä peräkärrytesterin, eli metallilevy, johon teen peräkärryn valot ja pistotulpan. Aluksi hain netistä infoa, että mitä kaikkea tarvitsee olla ja päädyin siihen että "peräkärryyni" tulee taka-, suunta- ja -etuvalot sekä sumuvalo.

Näytetään WP_000791.jpg


Sen jälkeen aloitin johtojen kolvaamisen. Pistotulppaan tuli seitsenjohtiminen kaapeli. Itse tulpassa oli seitsemän koloa, joihin johtimet tulivat. Peräkärryn kytkentä on vakio, eli kaikki kytketään aina samalla tavalla, siksi oli tärkeää kiinnittää huomiota, minkä värinen johdin meni mihinkin koloon, että osasi liittää oikean komponentin siihen.
Kolvasin johtojen päät ja ne puristettiin koloihin pienillä pulteilla.

Sen jälkeen aloin kytkeä valoja. Vedin kaikkiin plussat ja miinukset ja maadotin miinusjohdot. Sain kehuja siististi puristetuista liittimistäni. (:

Näytetään WP_000794.jpgNäytetään WP_000795.jpg


Sitten piti alkaa liittää johtoja yhteen. Piti olla tarkkana mikä johto meni mihinkin. Itse käytin apuna seuraavaa kuvaa:
Siitä näki helposti mikä kuului mihinkin. Unohdin aluksi kytkeä etuvalot, jotka tulivat samaan takavalojen kanssa, ne piti siis liittää yhteen. Myös jarruvalojen kuuluu palaa samaan aikaan, joten nekin liitin yhteen. Lopulta kaikki valot oli liitetty oikein ja päästiin testaamaan valoja.


Näytetään 0773a5b565be712cf6fe581836614a518e636a49.jpg

Pistoke autoon kiinni ja jes, parkit paloi niin kun piti! Sitten laitettiin vilkku päälle. Noh, mun "peräkärry" näytti enemmän joulukuusen koristeelta, koska hienosti siinä vilkkui joka lamppu. Pääteltiin että maadotuksessa on joku vika ja kiristin kaikki muterit, joiden alle olin maajohtoja laittanut. Uusi yritys ja edelleen kaikki vilkkuu. Sitten ajateltiin, että metallilevyn sinkkipinta ei päästäisi sähköä kulkemaan. Hioin levystä pinnan pois maadotusten kohdalta ja taas koitettiin. Ei ollut apua. Lopuksi laitoin vielä kaikki maa johdot yhteen paikkaan, eli ne eivät käyttäisi miinuksena levyä, mutta siltikin kaikki vaan vilkkui. Tarkistin johdot vaikka kuinka moneen kertaan ja oltiin aika ihmeissämme, että mistä johtuu..


Näytetään WP_000793.jpg

Seuraavana päivänä, kun olin ehtinyt luulla jo katsoneeni vääriä kytkentäkuvia ja ottanut ison seitesenjohtimisen kaapelin irti, tajuttiin Risto opettajan kanssa, että multa puuttui pistokkeelta tulevalta miinusjohdosta sulake... Eli sama asia, kun johto olisi poikki. Sulakkeen jälkeen valot paloi niinkuin pitikin.. Päätimme laittaa sulakkeen alunperin miinusjohtoon siksi, että muuten joka johtoon olisi täytynyt laittaa oma.

Näytetään WP_000789.jpg
Näytetään WP_000790.jpg

Tehon laskin johtojen mitoitusta varten. 12 V jännitteellä, syntyi 8,4 A virta ja tehoa oli kaikki valot päällä hieman päälle 100 W. Teho kasvoi noin 30 % kun laskin saman latausjännitteellä.

Sulakkeen valitsimme sillä perusteella, että johdon poikkipinta-ala oli 1,91 neliömillimetriä ja johdot kestävät noin 10 A/neliömillimetri, joten johdot kestäisivät 19,1 A :n virran. Päädyimme siis 15 A virtaa kestävään sulakkeeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti