maanantai 10. joulukuuta 2012

Fiestan lasien tummennus

Hod Rod -showhun menevä 2011 vuosimallin Ford Fiestan tuunaus on aloitettu. Siihen tilattiin korisarjan osia ja niistä osta on pistetty kiinnikkin. Teimme Ennin ja Jannan kanssa takasivulaseihin tummennuksen kalvolla. Kaksi luokkalaistamme oli yrittänyt jo yhden kalvorullallisen verran saada sitä onnistumaan, joten lopulta homma sysättiin meille. Mehän olimme kuin oikeita ammattattilaisia ja päälystimme sen ensiyrittämällä täydellisesti.


Käytimme Gillan naarmuuntumatonta aurinkosuojakalvoa lasien tummennuksessa.


Alotettiin ihan sillä, että pestiin lasi huolellisesti.Tämän jälkeen leikattiin sopivan kokonen pala kalvoa Sitten ikkunan pintaan suihkutettiin ohuesti pesuaine-vesi -seosta, jotta kalvo jäisi paremmin kiinni. Laitoimme muovin niinkuin päällystäisimme kontaktimuovilla kirjaa, eli vetämällä muovia varovasti pois. Kun kalvo oli paikallaan, myös sen päälle suihkutettiin pesuainetta, jotta lastaa, jolla ilmakuplat vedettiin pois liikkuisi pinnalla helpommin. Lastaa painettiin lasia vasten ja vedettiin kohti ulkoreunoja, jolloin ilmakuplat lähtivät.


Ilmakuplien poiston jälkeen lasi näytti tältä. Sen jälkeen kalvo piti saada oikean muotoiseksi. Käytimme 600 :sta ja 800 :sta hiomapaperia ja varovasti hiomme lasin reunaa pitkin ylimääräisen kalvon pois.

Kun olimme valmiita, jätimme ikkunan kuivumaan viikonlopun yli, että kaikki pinnan alle jäänyt pesuaine haihtuisi. Maanantaina saimme viimeisetkin ilmat pois ja asensimme sen paikoilleen.


 Lopputulos

tiistai 27. marraskuuta 2012

Sähköhommia - kytkentöjä

Harjoittelimme sähköopin tunnilla tekemään kytkentöjä.



Kytkentöjä tehdessä käytimme yleimittaria ja virtapihtiä, joilla harjoittelimme virran, jännitteen ja resistanssin mittaamista, sekä tuollaista lautaa, johtimia, jännitelähdettä ja lamppuja, releitä yms.


Ensimmäisessä kytkennässä meidän piti yhdistää akku johtimilla siten, että kun kytkimestä painoi, lamppu syttyi. Se onnistui, kuten kuvasta näkyy.

Sitten kytkimme kaksi lamppua sarjaan kytkimen kanssa, jolloin kytkintä painaessa molemmat lamput syttyivät. Ne paloivat kuitenkin himmeästi, koska veivät toisiltaan jännitettä.
Kytkimme lamput myös rinnan, jolloin ne paloivat kirkkaasti kun molemmille tuli saman verran jännitettä. Minulla ei ikävä kyllä ole tästä kuvaa.

Kytkimme seuraavaksi sulakkeen rinnankytkettyjen lamppujen kanssa.


Sitten teimme kytkennän vielä releen kanssa. Tämän kanssa meillä oli hieman ongelmia, mutta pähkäiltyämme sitä hetken, saimme lamput palamaan ja releen kytkimen napsumaan.

tiistai 20. marraskuuta 2012

Sähkömuistiinpanot 4 - Valot

Ajovalot
Ajovaloiksi kutsutaan normaalisti ajossa tien valaisuun käytettäviä valoja, eli siis kauko- ja lähivaloja. Ne voidaan yhdistää samaan valaismimeen käyttämällä hehkulampua, jossa on kaksi hehkulankaa. Tätä kutsutaan kaksivalojärjestelmäksi. Nykyisin lähi- ja kaukovalot on useammin toteutettu niin, että molemmille valoille on oma polttimonsa. Tätä taas kutsutaan nelivalojärjestelmäksi.

Kaukovalojen umpioon merkitty referenssiluku, jota käytetään valaistusvoimakkuuden määrittelemieen. Kaukovalojen refrenssilukujen summa ei saa olla yli 75. Tämä vastaa 225 000 kandelan valaistusvoimakkuutta. Referenssiluvun lisäksi umpioon on merkitty valaisintyyppi sekä hyväksymistunnus. 

Xenonvalot
Yhä useammin autoissa on siirrytty käyttämään kaasupurkausvaloja. Näillä nk. Xenonvaloilla on hehkulamppua parempi hyötysuhde ja valo on valkoisempi ja kirkkaampi. Niillä on myös paljon pidempi käyttöikä. Huonoja puolia ovat lamppujen korkeahinta ja monimutkainen rakenne.
Xenonvaloja käytettävissä autoissa pitää olla valonpesimet, automaattinen valojensäätö ja xenonvaloille hyväksytty umpio. Näin on määrätty laissa.

Sumuvalot
Sumuvalojen tarkoituksena on parantaa sekä auton että kuljettajan näkyvyyttä huonolla säällä, kuten lumisateessa tai sumussa. Tavalliset ajovalot heijastuvat sumusta takaisin kuljettajan näkökentässä, jolloin ei näe juuri mitään. Etusumuvalot asennetaan mahdollisimman alas, yleensä ajovalojen alapuolelle, koska silloin niiden valokeila on alempana ja jäävät paremmin näkökentän ulkopuolelle.
Sumuvaloja asennettaessa tulee huolehtia, että ne asennetaan oikein. Valaisemien oikea sijoitus ja kytknetä on määrätty direktiivissä 76/756/ETY.

Asentajan täytyy muistaa tarkistaa mm. katsastustarkastuksen ja huollon yhteydessä kaikki valot mitä autosta löytyy. Mittaristossa olevat merkkivalot, auton sisävalot ja muut vastaavat valot täytyy tarkastaa ja jos ne eivät toimi, ne pitää korjata.

tiistai 13. marraskuuta 2012

Sähkömuistiinpanot 3 - Sähkökaavat


Tiistaiaamuna aloitimme taas sähköopin. Ensimmäisenä piti tehdä yllä oleva taulukko ja painaa se mieleen.

Ohmin Laki
Ohmin laki kuvaa virran, jännitteen ja resistanssin keskinäistä riippuvuutta. Sen avulla voidaan selvittää virtapiirin suureita matemaattisesti. Ohmin laki auttaa myös ymmärtämään useita hyvinkin arkipäiviäisiä sähkötekniikan ilmiöitä. Ohmin laki kirjoitetaan muotoon:

U = RI josta saadaan johdettua seuraavat kaavat;
I = U/R ja R = U/I.

Sähkötehon Kaava
Teho = P
P=UI, U=P/I ja I=P/U

Sähköteho kuvaa sekunnissa kulutettua tai tuotettua energiamäärää. Sähkötehon tunnus on watti W. Watti on johdettu yksikkö energian yksiköstä joulesta 1 W = 1 J/s

Sähköteho tulee usein vastaan kun puhutaan jonkin laitteen sänhkönkulutuksesta.
Esimerkkejä joiden laitteiden sähkötehoista:
Auton ajovalopottimo 55 W
Auton parkkipolttimo 5 W
Jarruvalopolttimo 25 W
Takalasinlömmitin 200 W
Ydinvoimala/Generaattori  860 W

Muistisääntö: P = UI m U = RI

Laskuja
1. Laske virtapiirin teho kun jännite on 12 V ja virta 22,5 A.
Jännite U = 12 V
Virta I = 22, 5
Teho P = UxI =12 V x 22,5 A = 270 W

2. 1,1 kW sähkömoottori pyörii 200 A virralla, mikä on jännite?
Teho P = 1,1 kW = 1100 W
Virta I = 200 A
Jännite U = P/I = 1100 W/ 200 A = 5,5 V

3. Virtapiirin virta on 21 A, jännite on 12 V, mikä on resistanssi?
Virta I = 21 A
Jännite U = 12 V
Resistanssi R = U/I = 12 V / 21 A = 0, 57 Ω

4. Laturilta 52 A virta, latausjännite on 14,3 V, mikä on latausvirtapiirin resistanssi ja teho?
Virta I = 52 A
Jännite U = 14,3 V
Resistanssi R = U/I = 14,3 V / 52 A = 0,275 Ω

Teho P = UxI = 14,2 V x 52 A = 743,6 W

5. Takalasinlämmittimen teho on 240 W, lämmittimeltä mitattu jännite on 12 V, mikä on virtapiirin resistanssi?
Teho P = 240 W
Jännite U = 12 V
Virta I = P/U = 240 W / 12 V = 20 A

Resistanssi R = U/I = 12 V / 20 A = 0,6 Ω

6. Generaattorin maksimiteho on 3 kW, virtapiirin resistanssi on 3 ohmia, jännite 12 V, mikä on virta ?
Resistanssi R = 3 Ω
Jännite U = 12 V
Virta I = U/R = 12 V / 3 Ω = 4 A

Virtalähteiden sarjaan- ja rinnankytkentä
Kaksi 12 voltin jännitelähdettä (akkua) kytketty sarjaan. Mitataan jännite sarjaankytkenntästä, tulos 24 V. Kun yhden pariston tai akun jännite on tarvittavaa jänitettä pienempi, voidaan virtalähteen jännitettä lisätä kytkemällä useimpia pareja tai kennoja sarjaan. Sarjaan kytkennässä liitetään virtalähteiden erimerkkiset navat toisiinsa, kuten yllä olevassa kuvassa.

Sarjaankytkennässä virtalähteen kapasiteetit eivät kertaannu. Esimerkiksi kun kytketään kaksi 65 Ah sarjaan virtaläheiden kokonaiskapasiteetti on 65 Ah.

Ah = Ampeeritunti (kertoo akun kapasiteetin)

Sarjaankytkentä
Rinnankytkentä
Kuvassa on kytketty kaksi 12 voltin akkua rinnan. Rinnan kytkennästä mtataan jännite, jännite on 12 V. Virtalähteet kytketään rinnan kytkemälllä samanmerkkiset navat toisiinsa.
Rinnankytkettäviä virtalähteitä voi ola kuinka monta tahansa, mutta niiden jännitteiden pitää olla yhtä suuret. Rinnan kytkettäessä kokoaisjännite ei muutu. Jännite pysyy muuttumattomana, mutta kuormitettavuus lisääntyy. Rinnan kytkettäessä esimerkiksi kaksi kapasiteetiltaan 60  ampeeritunnin akkua, jännitelähteen kapasiteetiksi tulee 120 ampeerituntia.

maanantai 12. marraskuuta 2012

Rengastyö

Olemme tässä tehneet pari pakollista harjoitustyötä, kuten se jonka tein McPherson joustintuesta. Sitä ennen tein Ennin ja Jannan kanssa Juuson avustuksella rengastyön eli otimme renkaan pois vanteelta ja laitoimme takaisin, tasapainotimme ja paikkasimme sen.

Teimme peltivanteella olevan renkaan ensin. Aloitimme tarkistamalla renkaan kunnon. Tämän jälkeen otimme venttiilin "sielun" pois, jolloin ilmat tulivat ulos. Poistimme myös tasapainotuspainon.

Sielun poisotto
Tasapainotuspaino otettiin siihe tarkoitetuilla pihdeillä pois.
 Sitten painoimme rengaskoneella renkaan irti vanteesta.

Rengaskone

Sitten asennetaan rengas kiinni rengaskoneeseen ja irrtoitetaan rengas kokonaan vanteelta.



. Lopputulos

Kun rengas on otettu pois vanteelta, sihen vaihdetaan venttiili.

Uusi venttili 

Vanha venttiili vedetään siihen tarkoitetula työkalulla ulos.

Sitten rengas laitetaan takaisin vanteelle. Renkaaseen laitetaan asennusrasvaa, jotta rengas ei vahingoitu.





Kun rengas on vanteella, sinne laitetaan ilmat.


Tämän jälkeen opettelimme tasapainottamaan renkaan.

 Välikappaleen avulla rengas kiinnitetää tasapainotuskoneeseen. Kappaleita on erikokoisia erikokoisille renkaille.

Sitten rengas kiristettiin koneeseen kiinni laittamalla pultin rei'istä tapit ja kiristämällä niissä kiinni olevan levyn ja kammen avulla renkaan paikoilleen.



Sitten kone vain päälle ja tasapainottamaan.


Sitten koneen ruutu näytti tältä:


Laitoimme 35 g tasapainotuspainon vihreän nuolen osoittamaan kohtaan ja sitten ruutu näytti tältä:


Tämän jälkeen rengas otettiin irti koneesta. Sen jälkeen harjoitelimme tekemään saman alumiinivanteella, mikä ei siten ollutkaan yhtä helppoa..



    
Alumiinivanteelta otetaan rengas pois samalla laila kuin peltivanteeltakin. Se on vain hiukan vaikeampaa, koska tämän renkaan kumi oli niin vahvaa.
Renkaan tasapainotus alumiiniventeelle on kuitenkin erilaisempaa. Renkaasta ottaan mitat eritavalla kuin peltivanteella. Myös painot ovat erilaisia. Alumiinivanteelle tasapainotettaessa laser-valo näyttää mihin kohtaan vannetta paino pitää laittaa.
 Renkaasta otetaan mitat



Alumiinivanteen tasapainotuspaino
Pyörät vievät autoa eteenpäin ja muuttavat moottorista tulevan voiman liikkeeksi. Emme tutkineet vanteiden tai renkaiden merkintöjä, mutta niissä pitäisi olla merkinnät ainakin pyörimissuunnasta, nopeusluokasta, koosta ja siitä että rengas ei tarvitse sisäkumia.
Kesärenkaiden urien pitää olla syvyydeltään vähintää 1,6 mm ja talvirenkaat 3,0 mm. Talvirenkaiden nastoista täytyy olla jäljellä 25 % alkuperäisestä, että ne ovat lailliset.
Pyörien on hyvä olla tasapainossa, koska etenkin suurissa nopeuksissa auto alkaa hytkyä ja täristä. Se myös kuluttaa renkaita epätasaisesti.
Tehdessämme harjoitustehtävää ehkä suurimmaksi ongelmaksi nousi renkaan painaminen takaisin vanteelle. Opettajan avulla ja kun sitä kumia oli kaksi henkilöä painamassa saimme sen paikalleen.
Opimme siis tekemään rengastyöt ja tykkäsin itse kovasti tästä. :)

Renkaan paikkaus

Rengastyöhön liittyen en ollut kirjoittanut vielä paikkauksesta. Renkaat ovat sen verran kalliita, että jos niihin tulee pieni reikä kulutuspintaan ei ole mitään järkeä ostaa uutta, etenkin kun se kuluttaa jo vähäisiä luonnonvarojamme entisestään. Jos reikä ei ole kulutuspinnassa, vaan vaikka renkaan sivussa, sitä ei saa paikata.
Paikkasimme renkaat paikka-aineella, joka oli punainen tahmainen paikkasauva.

Me aloitimme poraamalla renkaaseen reiän, koska siinä ei sellaista ollut. Sen jälkeen tungimme reikään kuvassa näkyvän porakairan, jolla reikä viilattiin isommaksi.
Sitten viilattiin ja viilattiin vielä vähän lisää. Työkalu piti saada kulkemaan edestakaisin helposti, ilman voimaa. 

Sitten kun reikä oli tarpeeksi suuri, paikkaussauva kiinnitettiin asennustyökaluun ja työnnettiin reikään. Työkalu työnnetään noin puoleen väliin ja vedetään sitten varovasti pois, niin että paikka jää paikoilleen.
Lopuksi ylimääräinen paikka aines leikataan pois, rengas täytetää ja tarkistetaan mahdollisten vuotojen varalta.

Lopputulos näyttää tältä.

tiistai 6. marraskuuta 2012

Mc-Pherson joustintuen huolto ja rakenteen tutkiminen

Teimme Santun kanssa harjoitustyön McPherson joustintuesta.

Ensin kiinnitimme jousipuristimen puristimeen ja sitten joustintuen siihen.


Tämän jälkeen puristimme jousen kokoon, että iskunvaimennin saadaan pois. 

Jousi puristettuna
Kun jousi oli puristettu irroitimme pulttipyssyllä männänvarren mutterin. Sitten joustintuki purettiin osiin.

Iskunvaimennin
Yläpään laakeri ja männänpään mutteri
Suojakumi
Jousen istukka
Tarkistimme osien kunnon. Suojakumeissa ei saa olla halkeamia ja jousen pitää olla ehjä. Sitten kokosimme joustintuen uudelleen.
Kun jousen rullaa auki täytyy olla varovainen ettei mutteri hajoa.

McPherson joustintuki koottuna
Ongelmia syntyi jousen istukan kanssa, kun se ei millään lähtenyt irti. Saimme sen sitten lopulta irti, kun laitoime vaseliinia osien väliin ja hakkasimme vasaralla. 
Työturvallisuus jousia käsitellessä on tärkeää, koska jos jousi irtoaa puristimesta, se lähtee todella kovaa ja aiheuttaa vahinkoja. McPherson joustintukea huoltaessa on suositeltavaa käyttää suojalaseja tai koko naaman suojaavaa maskia. Männänpään mutteria kiristettäessä pulttipyssyllä on oltava varovainen ja avattaessa täytyy katsoa, että pyörimissuunta on oikea.