maanantai 12. marraskuuta 2012

Rengastyö

Olemme tässä tehneet pari pakollista harjoitustyötä, kuten se jonka tein McPherson joustintuesta. Sitä ennen tein Ennin ja Jannan kanssa Juuson avustuksella rengastyön eli otimme renkaan pois vanteelta ja laitoimme takaisin, tasapainotimme ja paikkasimme sen.

Teimme peltivanteella olevan renkaan ensin. Aloitimme tarkistamalla renkaan kunnon. Tämän jälkeen otimme venttiilin "sielun" pois, jolloin ilmat tulivat ulos. Poistimme myös tasapainotuspainon.

Sielun poisotto
Tasapainotuspaino otettiin siihe tarkoitetuilla pihdeillä pois.
 Sitten painoimme rengaskoneella renkaan irti vanteesta.

Rengaskone

Sitten asennetaan rengas kiinni rengaskoneeseen ja irrtoitetaan rengas kokonaan vanteelta.



. Lopputulos

Kun rengas on otettu pois vanteelta, sihen vaihdetaan venttiili.

Uusi venttili 

Vanha venttiili vedetään siihen tarkoitetula työkalulla ulos.

Sitten rengas laitetaan takaisin vanteelle. Renkaaseen laitetaan asennusrasvaa, jotta rengas ei vahingoitu.





Kun rengas on vanteella, sinne laitetaan ilmat.


Tämän jälkeen opettelimme tasapainottamaan renkaan.

 Välikappaleen avulla rengas kiinnitetää tasapainotuskoneeseen. Kappaleita on erikokoisia erikokoisille renkaille.

Sitten rengas kiristettiin koneeseen kiinni laittamalla pultin rei'istä tapit ja kiristämällä niissä kiinni olevan levyn ja kammen avulla renkaan paikoilleen.



Sitten kone vain päälle ja tasapainottamaan.


Sitten koneen ruutu näytti tältä:


Laitoimme 35 g tasapainotuspainon vihreän nuolen osoittamaan kohtaan ja sitten ruutu näytti tältä:


Tämän jälkeen rengas otettiin irti koneesta. Sen jälkeen harjoitelimme tekemään saman alumiinivanteella, mikä ei siten ollutkaan yhtä helppoa..



    
Alumiinivanteelta otetaan rengas pois samalla laila kuin peltivanteeltakin. Se on vain hiukan vaikeampaa, koska tämän renkaan kumi oli niin vahvaa.
Renkaan tasapainotus alumiiniventeelle on kuitenkin erilaisempaa. Renkaasta ottaan mitat eritavalla kuin peltivanteella. Myös painot ovat erilaisia. Alumiinivanteelle tasapainotettaessa laser-valo näyttää mihin kohtaan vannetta paino pitää laittaa.
 Renkaasta otetaan mitat



Alumiinivanteen tasapainotuspaino
Pyörät vievät autoa eteenpäin ja muuttavat moottorista tulevan voiman liikkeeksi. Emme tutkineet vanteiden tai renkaiden merkintöjä, mutta niissä pitäisi olla merkinnät ainakin pyörimissuunnasta, nopeusluokasta, koosta ja siitä että rengas ei tarvitse sisäkumia.
Kesärenkaiden urien pitää olla syvyydeltään vähintää 1,6 mm ja talvirenkaat 3,0 mm. Talvirenkaiden nastoista täytyy olla jäljellä 25 % alkuperäisestä, että ne ovat lailliset.
Pyörien on hyvä olla tasapainossa, koska etenkin suurissa nopeuksissa auto alkaa hytkyä ja täristä. Se myös kuluttaa renkaita epätasaisesti.
Tehdessämme harjoitustehtävää ehkä suurimmaksi ongelmaksi nousi renkaan painaminen takaisin vanteelle. Opettajan avulla ja kun sitä kumia oli kaksi henkilöä painamassa saimme sen paikalleen.
Opimme siis tekemään rengastyöt ja tykkäsin itse kovasti tästä. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti