tiistai 23. lokakuuta 2012

Sähkömuistiinpanot 1 - Perusteet

Alamme opiskelemaan koulussa sähköä. Kurssiin kuuluu, että kirjoitamme joka päivä blogiin muistiinpanot päivän oppitunneista. Niitä rupee sitten ilmestymään harva se päivä. :)

Kuinka paljon autossa on sähkölaitteita?

starttimoottori
peruutustutka
keskuslukitus
sähköinen luukkujen avaus
äänentoisto
valot
äänitorvi
peilit, lämmitys ja säätö
ilmastointi
lasin nostimet
navigaattorit
handsfree pidikkeet
penkinlämmittimet, säätönappulat
tupakan sytytin
turvatyynyt
turvavöiden esikiristimet
penkkien painotunnistin
ABS-jarrut
sähköinen ohjaustehostin
ajohallintajärjestelmä
akku ja laturi
ajovalojen pesulaitteet
sähköisesti säätyvä jousitus
lasien pesulaitteet
lämmitettävät tuuli-/takalasi
sytytysjärjestelmä
pimeänäkölaitteistot
varashälytin
kattoluukku
virtalukko
moottorinohjainlaite
avoauton katto
4-vetojärjestelmät
hybridimootori ja akusto
automaattivaihteitsot
alustansäätö
sähköautojen voimansiirto

Ohjainlaitteet/tietokoneet autossa

moottorinohjainlaite
mittaristonohjainlaite
automaattivaihteiston ohjainlaite
turvatyynyjen ohjainlaite
ABS/ESP-ohjainlaite
ohjaustehostimen ohjainlaite
lisälämmittimen ohjainlaite
ilmastoinnin ohjainlaite
mukavuusjärjestelmien ohjainlaite (sis. penkit, säätyvät polkimet)
oviohjainlaite (3-5 kpl)
valojen ohjainlaite
sähköpääkeskus
gateway
vetokoukun sähköpistokkeen ohjainlaite
loputon lista...

Arviolta 80 % merkkikorjaamoilla korjatuista vioista on sähkövikoja. Ajoneuvojen sähköjärjestelmät lisääntyvät jatkuvatsi. Asiakkaat haluavat entistä monimutkaisempia ja hienompia varusteita autoihinsa.

Jännite

Jännitteen tunnus on U ja yksikkö voltti V. Kuvaa kahden navan välistä elektronimäärän epätasapainoa. Jännitteen suuruus kuvaa sitä potentiaalia, joka on mahdollista ottaa käyttöön kun virta alkaa kulkea.

Nimellisjännite
Kuvaa jännitettä, joka virtalähteestä on saatavilla ihanneolo suhteissa. "Voitaisiin kuvitella standardiksi, on sovittu, että 12V akut valmistetaan määrätylle jännitteelle määrätyssä varaustilassa."

Lähdejännite
Tarkoittaa kuormittamattoman jännitelähteen jännitettä. Esimerkiksi autonakku silloin kun sitä ei kuormiteta. Kun kuormittamattomasta akusta mitatan jännitetä, jännitteen pitäisi olla yli 12,2V (huom. välittömästi latauksen jälkeen jännite on korkeampi, 12,5-13,7V)

Napajännite
Tarkoittaa kuormitetun jännitelähteen jännitettä. Esimerkiksi akun lähdejännite on 12,3 volttia ja kun akkua kuormitetaan esimerkiksi takalsinlämmittimellä, napajännite putoaa 12 volttiin.

Jännitteen mittaaminen
Jännitemittaus tehdään aina rinnan kuluttajan ja jännitelähteen kanssa. Aluksi kytketään mittajohdot mittariin, musta johdin yleensä COM-liitäntään ja punainen johdin liitäntään, josssa on jännitemittauksen symboli.
Mittalaite asetetaan jännitemittausasentoon kiertämälllä valitsin asentoon -V.

Virta (Current)

Sähkövirta on elektronien liikettä. Sähkövirta ei kulje, ennen kuin se on tehty mahdolliseksi kytkemällä piiriin virtalähteen molemmat navat ja muodostamalla johtimilla suljettu virtapiiri. Sähkövirran tunnus on I ja yksikkö ampeeri A.

Tasavirta (Direct Current)
Merkitään symbolilla, jossa yläpyolella on yhteinäinen viiva ja alapuolella katkoviva. Tasavirrasi kutsutaan sellaista virtaa jonka napaisuus ei vaihdu, eli virta pysyy kokoajan samansuuntaisena.

Vaihtovirta (Alternating Currant)
Vaihtovirta on sähkvirtaa, jossa jännitteen napaisuus ja virran kulkusuunta vaihtuu. Yeisin vaihtovirran/jännitteen muoto on osin sin-aallon mukainen.

Virran mittaaminen yleismittarilla
Musta johdin kytketään yleimittarin COM-porttiin. Punainen johdin pistokkeeseen A max 10A. Kytkin kohtaan A. Mittalaite kytketään virtapiiriin sarjaan.

Resistanssi (Resistance)

Resistanssi on suure, joka kuvaa materiaalin kykyä vastatustaa sähkövirran kulkua. Tunnetuin resistamssia aiheuttava komponentti on vastus. Kun virtapiiriin lisätään vastuksia tai jokin virtapiirin osista on esimerkiksi hapettunut, niin piirissä kuleva sähkövirta pienenee. Samoin käy kun piiriin lisätään mikä tahansa sähköä kuluttava laite, esimerkiksi ähkömoottori.

Resistanssin mittaus
Musta johdin COM-porttiin. Punainen johdin Ω-pistokkeeseen. Kytkin kohtaan Ω. Mittari kytketään rinnan mitattavan kohteen kanssa. Mitattava kohde pitää olla virraton.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti