maanantai 17. marraskuuta 2014

Toyota Hiacen kardaanin tukilaakeri

Meidän isän Hiace tuli kardaanin tukilaakerin vaihtoon. Kyseessä on siis takavetoinen ja automaattivaihteinen yksilö.


Eli, ensin otimme laakerin korissa pitävät pultit. Sitten huomattiin, ettei se tule sieltä ihan niin helposti, joten irroitettiin kardaania yhdessä pitävät pultit ja saatiin puolet siitä pois.



Että laakeri saataisin irti, piti avata kardaanin päässä oleva mutteri. Laakeri oli kuitenkin niin tiukassa kiinni, että tarvittiin ulosvedin sen pois saamiseksi.



Sitten vain uusi vanhan tilalle ja kiinni. (uusi vasemmalla)


Uusi tukilaakeri pulttia vaille paikoillaan. Saatiin kuitenkin tapella sen kanssa vähän, kun tankki painoi toista pulttia niin ettei prikka meinannut mennä paikalleen.

tiistai 11. marraskuuta 2014

Renault Scenic moottorin häiriövalo palaa

Meidän Renuun tuli ensimmäisen kerran puolitoista kuukautta sitten viestinäytölle "Check Emissions" (tarkista päästöt) ja häiriövalo syttyi. Se ei aluksi vaikuttanut ajoon mitenkään. Sen jälkeen se alkoi herjata "Check Injection" -viestiä (tarkista polttoaineensyöttö), jonka jälkeen auto meni suojamoodiin, eivätkä kierrokset nousseet 2500 korkeammalle. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että kun halusi kiihdyttää neljänkympin vauhdista kolmosvaihteella ja painoi kaasun pohjaan, ei aluksi tapahdu mitään, vaan kiihdytykseen menee paljon normaalia kauemmin aikaa. Myöskään nopeus ei nouse 80 korkeammalle suoralla.


Juuri sopivasti, kun oltiin lähdössä lukemaan vikakoodeja, molemmat viestit häipyivät ja moottorinhäiriövalokin sammui. Vikakoodit silti luettiin.


Vikakoodi viittaa kaasuläpän jumittumiseen.  Päätettiinkin sitten että otetaan auto koululle puhdistusta varten, jos vika tulee uudestaan. Ja niinhän se tulikin, kun oltiin menossa motaria mökille, vika iski 30 kilometria kotoa.


Koululla siis otettiin kaasuläppä irti ja vaikkei se ollut kovin likainen, puhdistettiin se. Tarkistimme myös sen toiminnan, eli syötettiin jännitettä oikeisiin liittimen napoihin, jolloin läppä liikkui ja mitattiin resistanssit systeemeistä.
Kaasuläppähän toimii moottorinohjauslaitteen säädellessä jännitteen kulkua läpän moottorille. Se pätkii jännitettä pienemmillä kierroksilla ja kun kaasun painaa pohjaan, se avaa läpän kokonaan.
Mittasimme myös autossa olevan liittimen olevan kunnossa ja, että jännite tuli kaikkiin sakaroihin.

Ehkä tämän herkistelyn seurauksena, vika lähti pois, vaikkei mikään varsinaisesti ollut rikki.

DSG automaattivaihteisto

Tapsa antoi meille Ennin kanssa tehtäväksi purkaa VAG-vaihteiston, joka oli DSG-automaattivaihteisto. Se ei siis ollut ihan normaali automaatti, vaan sisältä ennemminkin manuaalivaihteisto. Avasimme sen opetuskäyttöön.


Liikkeelle lähdettiin ottamalla multitronikin ohjauskoneisto irti.



Sitten kaksoiskytkin, jota piti paikallaan kaksi sokkaa.



Kun kytkin oli irti avattiin kaikki vaihteiston kuoria yhdessä pitävät pultit. Näitähän ei ole tarkoitettu avattavaksi, joten kuorien saaminen irti toisistaan olikin hankalampi juttu.



Kuorien väliin jäi muutaman sentin rako ja vaikka sitä kuinka hakattiin ja väännettiin ei se liikkunut siitä edemmäs. Miska liittyi seuraamme tässä vaiheessa.



Lopulta huomattiin muutama sokka, jotka estivät sisääntuloakselin irtiamisen. Kun ne saatiin pois, lopultakin toinen kuorista lähti, tietysti se, johon oltiin luultu akselien jäävän.






Mua kiinnostais vaihteistot tosi paljon ja siksi tälläisten toimintaan on tosi kiva tutustua.

tiistai 28. lokakuuta 2014

Nissan Almera Kytkinremppa

Miskan ja mun kaverin auto tuli koululle kytkimen vaihtoon. Se oli onneksi suhteellisen helppo homma, ei ollut inhottavia välejä, joihin olisi täytynyt taiteilla joku työnkalu niin että pultti olisi saatu auki. Oltaisiin saatu koko homma kasaan päivässä, mutta autoon piti tehdä sitä sun tätä muutakin. Huomaa kehityksen kun vertaa, että ensimmäiseen vaihteiston irti ja takaisin laittamiseen meni kolmen viikon hallipäivät.

Ensin otettiin irti akku ja ilmansuodattimenkotelo, että saatiin vaihteiston päältä kaikki tarvittavat osat irti.

Koska toinen moottorin kannatin on vaihteistossa kiinni, täytyi sen irtioton ajaksi laittaa moottoripukki tukemaan moottoria.
Alapallot piti ottaa irti, että vetarit saatiin vedettyä pois.

Sitten ne vain tönäistiin irti.
Kytkin irti!

Vaihdettiin siis uusi paineasetelma, kytkinlevy ja painelaakeri.

Osat päinvastaisessa järjestyksessä takaisin ja oikeisiin momentteihin.

Back to school




Me kolmosetkin ollaan palattu takaisin koulun penkille. Ensimmäinen jakso meni työssäoppien, itse samassa paikassa missä viimeksikin.


Tämä jakso ollaan D4 hallissa, josta tuleekin pysyvästi kiltahalli. Ahdasta on, vaikka käytössä on jarrudynamo- ja pikahuoltohallit, joissa yhteensä 3 nosturia. Halliin kuitenkin asennetaan uusia nostureita.Tapsa taisi eilen laskea että halliin oli ängetty 17 autoa. Eli töitä kyllä piisaa. Meillä on tässä jaksossa Moottorin ja voimansiirron huolto ja korjaus -kurssi, eli kaikki joilla on siihen liittyviä ongelmia, yhteydenotto koululle! ;)


 Kiltahalliin koitetaan nyt hankkia tarvittavia työkaluja, koska tämä on ennen ollut moottorinkoneistus ja korjaushalli. Tuntuu että ihan normaaleista työkaluista on pulaa, vääntövarsista ja pulttipyssyistä lähtien. Eilen kasattiin uudet kaapit ja tänään niihin on haettu tarvittavia työkaluja. Edistystä tapahtuu siiis!

Osalla luokasta on lisäksi torstaina ja perjantaina lukio-opintoja. Kirjoitin syksyllä jo fysiikan ja keväällä on sitten viimeisetkin yo-kokeet. Vastahan me alotettiin tää koulu..




keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Radalla 280514

Oli siis taas koulujen päättäjäisten kunniaksi, aika käydä ajamassa Fiestalla Nokian UAn radalla. Ihan tajuttoman kivaa oli taas! Ajaminen oli erilaisempaa uuden alustan ja turvakaarien takia, mutta kyydissä jännitti ihan saman verran kun aiemminkin. Tällä kertaa ajaa saivat jo melkein kaikki, taidettiin tyttöjen kanssa olla ainoita, jotka rattiin ei uskaltautunut.. Ehkä ens kerralla. :D







Viimeksi taidettiin tulla jollain kolmella autolla ja parilla kevarilla.. Nyt niitä autoja on siinä rivissä seitsemän plus traileri ja vetoauto. Viideltä meidän luokalta puuttuu enää kortti. Amistakin on vuosi enää jäljellä. Kauheeta, kun aika vaan juoksee..


Korjattavaakin löyty, mutta eihän auto ikinä oo täydellinen. Alustaa täytyy löysätä, iskarit ei kauheasti joustaneet ja auto pomppi sen takia jonkun verran. Uudet renkaat, mielellään rataslixit olis enemmän kun tarpeen, koska noilla normi katurenkailla alkoi loppua pito kolmannen kierroksen aikana.



Kuten viimekskin kuvia kerty tälläkin kertaa taas reippaat 280 ja en kauheeta kuvapommia viitti laittaa, kun ne kumminkin on suht samannäköisiä. Ja joku puolet kuvista, on tommosia, kun tossa alhaalla. On meillä vaan huikee porukka, huikee opettaja ja huikee auto! 


HYVÄÄ KESÄLOMAAA!!

keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Laturin mittaus

Yksi tämän kurssin harjoitustöistä oli mitata laturilta magnetointijännite, latausvirta, jännitehäviöt + ja - puolelta, akun lepojännite sekä latausjännite.

Akun lepojännite mitattiin suoraa akun navoilta. Kiassa akku oli aika tyhjä, joten sitä latailtiin hetki ennen muiden mittausten tekemistä. Latausjännitettä ei mitattu, mutta se on yleensä n. 13-14 volttia.

Magnetointijännite mitattiin laturin plusjohdosta ja maasta. Se oli 13,72 volttia.


Jännitehäviöt plussapuolelta olivat 0,270 volttia (vasen kuva) ja miinuspuolelta 35,6 millivolttia (oikea kuva).

Latausvirta mitattiin virtapihdillä laturin plusjohdon ympäriltä. Se oli 18,1 ampeeria.